Data ve
Teknoloji

Yapay zeka, büyük veri ve makine öğrenmesini sistemlerimize entegre ederek kişiselleştirilmiş, isabetli çözümler sunmak ve operasyonel verimliliği artırmak için çalışan Garanti BBVA, teknolojik alt yapısını daha çevik ve güçlü hale getiriyor.

İLGİLİ GÖSTERGELER20212022
Müşteri gizliliği ve bilgi güvenliği konusunda farkındalık yaratmak için düzenlenen programlar  17 20
Tam zamanlı çalışan başına siber güvenlik eğitim saatleri  %70,9   %86
Dış dolandırıcılık kapsamında verilen eğitim veya bilgilendirme çalışmaları (Adet) 108  128
UGİ Akıllı Asistan Etkileşim Adedi  26.4 milyon 53.3 milyon
Bilge ve Kobilge Çalışan Botlarının Cevap Verdiği Soru Adedi  484 bin 550 bin
Büyük Veri ve Makine Öğrenmesi ile değer yaratılan proje sayısı   62  77
Karmaşık Olay İşleme Platformunda analiz edilen Müşteri Davranışları senaryo adedi  104 121
Üretim Ortamına Alınan RPA'ler  42 120
İnternet ve Mobil Bankacılık Kanallarından Gerçekleştirilen Yıllık İşlem Sayısı 780 milyon 1.1 milyar
Garanti BBVA Log-in Sayısı  2.7 milyar  3.7 milyar
QR ile yapılan işlemlerde pazar payı  %36 %37
Nakit olmayan işlemlerde dijital kanalların payı (Bireysel)  %92,2 %97,6
Dijital satışların toplam satışlar içindeki payı (Bireysel)  %84 %86
Data Science Suite kullanan proje adedi 15 30

Finans sektörü teknolojilerdeki gelişmelerle, fintek gibi yeni oyuncuların katılımıyla her zamankinden hızlı bir dönüşümle karşı karşıya. Bu dönüşümde proaktif olmak için Garanti BBVA da hızlı aksiyon alıyor. Yeni ürün ve servisleri hızla hayata geçirmek için iş yapış şeklini çevik metodolojiler ile yeniden tasarladı. Teknoloji organizasyonunun %100’ü başta olmak üzere Banka, 400’ün üzerinde takımla çevik disiplinlerle çalışır durumda.

1990’ların başından beri teknolojiye yaptığı sürekli ve kesintisiz yatırımlarla Garanti BBVA, dijital dönüşüm stratejisini tüm kanallarda kolay, erişilebilir ve kişiye özel bankacılık işlem ve hizmetlerini içeren tam kapsamlı, bütünleşik bir bankacılık platformu sunmak üzerine kurdu. Bu bağlamda müşterilerin ihtiyaçlarını dinlemek ve bunlara en kısa sürede cevap vermek Banka’nın her zaman önceliği.

İş Süreçleri Yönetimi (BPM), Süreç Madenciliği (Process Mining), Akıllı Belge İşleme (IDP) ve Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) teknolojileriyle çalışma şeklini dönüştürüyor ve süreçlerini otomatize ediyor. Yarattığı çözümlerle gelişim ve otomasyon fırsatlarının yakalanıp otomatize edilmesini hayat döngüsünün bir parçası haline getiren çevik iş süreçlerini inşa ediyor.

Gelişmiş OCR teknolojileri ve yapay zeka modelleriyle desteklediği Akıllı Belge İşleme (IDP) çözümler kimlik, sözleşme, talimat vb. dokümanları dijital formata dönüştürerek iş süreçlerine entegre ediyor.

Daha odaklı ve hedefli Bilgi Güvenliğini sağlamak adına Bilgi Güvenliği Yönetişim ekibi “Veri ve Altyapı Bilgi Güvenliği” ile “Uygulama Çözümleri Bilgi Güvenliği” iki temel alana bölündü. Uzmanı olunan konularda daha derin bir çalışma alanı sağlayacak bu aksiyon ile altyapılar ve proje geliştirmelerinde daha verimli bir çalışma alanı sağlandı.

Farklı ekipler tarafından geliştirilen uygulamaları, yazılım odaklı olarak Kurumsal Güvenlik çatısı altında oluşturulan “Güvenlik Çözümleri (Security Solutions)” ekibinin altında konumlandırıldı. Bu sayede, Kurumsal Güvenlik olarak kendi iş süreçlerimize ihtiyacımız olan ve iç müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak ihtiyaçlarını, iç kaynaklarımızla daha konsolide bir yapıda sağlama imkanı yakaladı.

Dijitalleşmenin sunduğu olanaklar aynı zamanda verilerin korunması ve güvenliğiyle ilgili konuları da en önemli risklerden biri haline getiriyor. Başta siber tehditler olmak üzere güvenli ve kesintisiz hizmeti aksatabilecek tüm risklere karşı önlem alınması, bilgi güvenliğinin sağlanması ve bunlarla bağlantılı konularda müşterilerin bilgilendirilmesi hem Garanti BBVA hem de paydaşları için öncelikli konular arasında yer alıyor.

Önemi son yıllarda katlanarak artan Kimlik Yönetimi ve Erişimi fonksiyonu uçtan uca değerlendirilip, daha geniş ve odaklı ekipler haline getirilerek ayrı bir birim olarak konumlandırıldı. Bu sayede, Erişim yönetimi, Kimlik yönetimi ve Yetkilendirme Operasyonları fonksiyonları ayrıştırılarak, daha odaklı olarak yönetilmeye başlandı.

Kurumsal yönetim anlamında bilgi güvenliğinin sağlanmasına yönelik Banka içindeki tüm çalışmaların koordinasyonu ve politika, prosedür ve yönetmeliklerin gözetilmesi, Genel Müdür başkanlığındaki Bilgi Güvenliği Komitesi tarafından yerine getiriliyor. 2020 yılında yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe uyum kapsamında, Bilgi Sistemleri Güvenlik ekibi faaliyetlerini doğrudan Genel Müdüre raporlayacağı bir organizasyonel yapıda yürütüyor.

Türkiye’de operasyonlarını merkezileştiren ilk banka olan Garanti BBVA, teknolojinin etkin kullanımıyla şubelerinin ve genel müdürlük birimlerinin operasyonel yükünü azaltıyor, çalışan verimliliğini yükseltiyor. Banka, ABACUS aracılığıyla milyonlarca müşterinin operasyonel işlemlerinin üstün kaliteyle, tam zamanında ve hatasız gerçekleştirilmesini sağlıyor. Garanti BBVA, şubelerin operasyonel işlemlerinin %88’ini, tümü alanında uzman 1.543 kişilik dinamik bir ekipten oluşan ABACUS’e yönlendiriyor. ABACUS, 427 milyar ABD doları büyüklüğünde bir işlem hacmini yönetiyor.